[psi]

[psi] je knjiga koju ćete teško usporediti s bilo čime što ste dosad pročitali jer je zapravo nisam pisao ja, nego je ona pisala mene. Sve se dogodilo prema diktatu razuma o kojem dosad nismo znali gotovo ništa. Da biste mogli tome vjerovati, u knjizi je razotkriveno sedam neobičnih dokaza. Oni su još prije predstavljanja knjige uznemirili intelektualne krugove jer [psi] daje odgovore koje znanost već dugo traži.

Unatoč rečenome, [psi] je čitak roman. Na taj je način istina dostupna svakome. A da biste je mogli prepoznati i vi, morate najprije naučiti razumjeti sebe. Zato se dobro pogledajte u ogledalo u kakvo se još niste gledali – [psi] je ogledalo vaše psihe. Možda u njemu otkrijete svoj pravi svijet, nešto najdivnije što ste ikad vidjeli.

www.knjigapsi.hr

 o sadržaju 

Eros je moderan mladić koji zbog razočaranja u ljubavi pobjegne od kuće. Nekim slučajem koji nije slučajan nađe se u neobičnom svijetu svih misli. Tamo sretne psa, metaforu Života, a on mu razotkrije prvu od sedam tajni. Eros na taj način spozna istinu. Ta spoznaja ukloni njegovu bol, ali zato Eros Životu duguje uslugu – čovječanstvu mora vratiti ljubav.

U nastavku se nađe u dvanaest sasvim različitih svjetova koji predstavljaju psihu dvanaestero ljudi i dvanaest ljudskih karaktera. A svaki svijet prikazuje i određenu društvenu skupinu. Naizgled jednostavna priča skriva u sebi kompleksan ustroj koji čitatelju omogućuje zanimljiv uvid u svijet vlastitih misli, vrijednosti i predodžbi o sebi i o drugima te razotkriva koliko različito je moguće vidjeti, shvaćati i razumjeti istinu.

Iako će vam se činiti da vi čitate, uskoro ćete otkriti da je zapravo knjiga pročitala vas.

 

o ustroju

Na osnovnoj, to jest nižoj razini svijesti [psi] je jednostavna knjiga s nekoliko mudrosti, među kojima su mnoge već poznate. Njezina okvirna priča je priča o Erosu koji putuje fantazijskim svjetovima ljudske psihe. Na toj razini čitatelj ne shvaća drugo nego roman koji mu se – ovisno o njegovoj skladnosti s njegovim svijetom – više ili manje sviđa. Tako će knjigu shvatiti osobito oni koji se ne pridržavaju uputa za njezino čitanje.

Druga je razina te knjige (još uvijek Racijevo shvaćanje) visoka znanost koja je upletena u taj inače jednostavan okvir. Da bi se čitatelj mogao dokopati toga, mora biti sposoban za znanstveni pristup razmišljanju, mora razabrati teze i argumentacije, a treba imati i ponešto predznanja o stvarima o kojima je riječ. Čitatelji koji mogu postići tu razinu razumijevanja, iz knjige obično izdvoje samo jednu od spoznaja, a i u najboljem slučaju samo ponešto od predstavljenog. Osnovno i možda najbitnije znanje koje knjiga donosi novo je razumijevanje ljudske psihe – teorija REI. Već samo to znanje omogućuje toliko novog razumijevanja te posljedično i rješenje da je tek pitanje vremena kad će knjiga [psi] naglavačke preokrenuti cjelokupnu psihološku znanost. To se znanje može s pomoću te knjige sastaviti u cjelinu, a pritom je puno lakše onima koji imaju pristup i autorovim raspravama i tumačenjima.

Na toj je razini u knjizi u nekoliko slučaja riječ i samo o odgovorima na pitanja iz različitih područja znanosti. Ali ti su odgovori vidljivi samo onima koji imaju jako puno predznanja i koji se možda već veći dio života bave traženjem rješenja kojeg od problema koje obrađuje knjiga [psi]. Takav je primjer i rješenje tajne Bachove Passacaglije koja važi za najveću i najistraživaniju tajnu klasične glazbe te je detaljnije predstavljena među sedmim dokazima.

Treća razina razumijevanja te knjige skriva se između redaka i u metaforama – to je nesvjesna razina, percipirana samo posredno doživljavanjem ove knjige. Mnogi su uvjereni da se može već zbog gore navedenoga ovu knjigu svrstati među svjetska čudesa. No ipak je među njih uistinu svrstava tek sposobnost primanja dojmova te treće razine knjige, a koja je našim mogućnostima razmišljanja nedostižna. Na toj razini knjiga čita Vas, a ne Vi nju. Kako je to moguće? Svi smo svjesni samo svoga svjesnoga (Racijeva) razmišljanja, međutim u ovoj knjizi možemo doprijeti – svojim dvama nesvjesnim razumima – i do takvih spoznaja o sebi kojih inače nismo svjesni. To je moguće postići mehanizmima i metaforama koje shvaćaju i razumiju samo Instinkt i Emocio. Naime, knjiga sasvim ovladava i tim dvama nesvjesnim razumima, njihovom sposobnošću razumijevanja i njihovim djelovanjem. I na taj se način dogodi da ih, no samo ako privuče njihovu pozornost već na početku čitanja, upetlja u zanimljivu igru u kojoj sudjeluju sva tri načina razmišljanja koji sastavljaju naš um. U svakome svijetu – svaki predstavlja jedan od ljudskih karaktera – ističe se drugačije djelovanje kombinacije tih triju razuma, a to znači da knjiga barem u jednoj od priča precizno pogodi čitateljev način razmišljanja. A drugim pričama čitatelj otkriva da njegov način razmišljanja nije nepogrešiv pa on na taj način uči prihvaćati i druge načine razmišljanja. Time knjiga čitatelja vodi prema prihvaćanju i zato može znatno utjecati na njegov život nakon čitanja.

Najviša je razina ove knjige zapanjujuća, no još nije došlo vrijeme da bismo mogli progovoriti o njoj. Skriva se u sedmom dokazu – konačnom dokazu postojanja nadljudske inteligencije koja je s pomoću slučajnosti stvorila ovu knjigu.

To je kratak sažetak zašto [psi] nije usporediv ni s jednom drugom knjigom koju ste mogli čitati dosad.

 

o nastajanju

Priča o nastanku ove knjige još je neobičnija od njezinog sadržaja. Piscu se prikazala u jednom jedinom snu, u noći s 24. na 25. prosinca. Na kraju svog sna u rukama je držao knjigu, upravo takvu kakva je sad ispred vas. Dobro je pogledao njezinu naslovnu i zadnju stranu, a zatim ju je otvorio da bi pročitao tko ju je napisao, no pisac u njoj nije bio razotkriven.

 

kome je knjiga namijenjena

[psi] se otvara svima koji žele razumjeti pozadinu svog života, a zanimljivo je što je svatko razumije malo drugačije. Budite uvjereni da ovu knjigu nećete jednostavno odložiti na hrpu, među druge. Jer [psi] je gola istina.

Baš je nevjerojatno kako je brzo i duboko knjiga obuzela sasvim različite tipove čitatelja. Saznajte što o njoj misle oni koji su je već pročitali!

"Nevjerojatna je! Jedna od najboljih knjiga koje sam ikada pročitao." Novak Đoković, tenisač

REI – Racio, Emocio, Instinkt

REI je novo razumijevanje ljudske psihe. Predstavlja temelje djelovanja našeg uma i osvjetljuje pozadinu naših misli. Iako je iz mnogih povijesnih izvora očigledno da su tim znanjem raspolagale već drevne civilizacije, nije jasno kako je to moglo biti izgubljeno te nam je toliko vremena ostalo prikriveno.

Svaka informacija koju naše tijelo percipira u okolini, bila to riječ koju čujemo, slika koju gledamo ili miris koji osjetimo, za nas se promijeni u podatak tek kad taj osjet obradi naš mozak. On je sposoban prihvatiti ili odbiti, ocijeniti ili okrenuti po svome baš sve. Na taj način čovjek, nesvjesno, od prvog trenutka života stvara svoj vlastiti svijet koji shvaća kao jedinu postojeću istinu. Kako živimo svatko u svome svijetu, vjerujemo da su jednaki i svi ostali svjetovi, i iako slutimo da među nama postoje razlike, teško si možemo predočiti koliko su naši svjetovi zapravo različiti. A te razlike i njihovo nerazumijevanje izvor su svih naših problema u međusobnim odnosima.

Bili smo svjesni toga da naše misli stvaraju svjesni i nesvjesni procesi. Ali to nije bilo dovoljno da bismo mogli razumjeti izvor temeljnih razlika među nama. Sve dosad nismo uvidjeli da u našem mozgu djeluju tri neovisna sustava koji se međusobno veoma razlikuju prema svojim svojstvima i djelovanju. Svaki od njih je zaseban razum i svaki želi imati prevlast. No, iako se bore za vlast, jedan bez drugoga ne mogu, i iako imaju podijeljena područja djelovanja, jedan može preostalu dvojicu sasvim nadglasati. Odnos moći među njima uspostavlja se u razdoblju odrastanja, a to za cijeli život određuje naš karakter. Našim svijetom može zavladati bilo koji od njih.

Među razumima mogući su sljedeći odnosi:

Na prvo mjesto može se postaviti jedan od razuma, a ostaloj dvojici preostaje podređena uloga.

Na prvo mjesto mogu se postaviti zajedno dva razuma te tako u podređenom položaju ostaje jedan sam.

Odnos moći može se rasporediti prema ključu: najvažniji, srednje važan, najmanje važan. Na taj način dobivamo dvanaest različitih rasporeda koji predstavljaju dvanaest ljudskih karaktera.

Tri opisana razuma odsad ćemo imenovati Racio, Emocio i Instinkt. No, odmah je potrebno dodati da njihova imena nemaju puno zajedničkog s dosad poznatim značenjem tih riječi; stoga Racio nije razuman, Emocio nije emocionalan i Instinkt nije nagonski.

Tablica prikazuje dvanaest ljudskih karaktera. Veličina slova pokazuje odnos moći među razumima.

 

Već samo pogledom na preglednu tablicu možemo ustanoviti da prvi redak predstavljaju karakteri u kojima prevlast ima Racio, u drugom je dominantan Emocio, u trećem Instinkt, a u zadnjem su retku tzv. parni karakteri koji upravo zbog te svoje dvojnosti imaju posebna svojstva. Na taj način slične karaktere povežemo u četiri grupe sa sličnim svojstvima.

Svojstva najvažnijeg razuma u karakteru ujedno su i dominantna svojstva tog karaktera.

Razumi su posve ravnopravni – nijedan nije bolji ili lošiji od drugog i svaki ima svoje vrline i mane, ali su različito prilagođeni različitim okolnostima. Instinkt se najbolje snalazi u neimaštini, Emocio je stvoren za izobilje, a Racio je najučinkovitiji u okolnostima koje se brzo mijenjaju. Jedan od razumâ na taj način može biti u određenim okolnostima uspješniji od preostale dvojice.

Instinkt je najstariji razum. Temelj su njegovog svijeta različiti strahovi koje dodjeljuje svakoj stvari i svim okolnostima. Vjeruje da u svijetu loše prevlada nad dobrim. Njegov je primarni zadatak zaštita, stoga je njegovo djelovanje usmjereno k prepoznavanju opasnosti u okolini. Njegova je obrana bijeg. Instinkt je izrazito oprezan, nepovjerljiv, sumnjičav i uglavnom pesimističan. Njegov je ključni motiv zavist. Po prirodi je radišan i savjestan, kreativan i radoznao. Instinkt je suzdržan i od svih razuma najosjećajniji jer se od straha pred gubitkom snažno veže uz bliske mu osobe. Češće vlada ženama.

Emocio je Instinktova suprotnost. Razmišlja slikama, njih sastavlja u mozaike i povezuje ih u cjelinu. Vjeruje da u životu dobro prevlada nad lošim. Njegov je primarni zadatak prepoznavati subjekte koji su okolini bolje prilagođeni nego on. Izrazito je povjerljiv, toliko da je već i lakovjeran, te sve vidi ružičasto. Čezne za novim iskustvima, voli putovati, društven je, čak i olako živi, lijen je, bezbrižan i neodgovoran. Odličan je improvizator i rođeni hedonist. On mora biti u središtu pažnje, stoga svojim postupcima često podsjeća na dijete. Tjera ga natjecateljski duh, a njegova je obrana napad. Češće vlada muškarcima.

Racio je najmlađi razum. Djeluje analitički i razumno, stoga se čini promišljen, zreo, odrastao. Za njega su karakteristični predviđanje i planiranje. Racio je jedini razum kojega smo svjesni pa ga zato shvaćamo kao svijest. Vlada brojkama i riječima, precizan je i dosljedan, sistematičan i proračunat. Nije kreativan i ne poznaje suosjećanje. Tjera ga pohlepa, a vlada podjednako muškarcima i ženama.

Sami svoj karakter ne možemo prepoznati. Razlog za to krije se u tome što sebe procjenjujemo svojim dominantnim razumom koji je podešen tako da je ishodišno uvijek naše vlastito razmišljanje. Razlog se krije i u tome što usporedbi s drugima zapravo nemamo jer njih opet procjenjujemo prema svojim misaonim uzorcima. Na taj način svaki um za sebe smatra da je razuman, pravedan i da je u pravu, stoga ljudi u jednakim okolnostima donose različite odluke.

Drugi problem kod prepoznavanja karaktera je u misaonim procesima jer različiti procesi vode do jednakog razultata. Kako kod ljudi vidimo samo rezultate njihovih razmišljanja, no ne i puteve kojima su stigli do njih, procjenjujemo njihova djela svatko po svome. Zbog toga među nama cijelo vrijeme dolazi do međusobnog nerazumijevanja, ali to najčešće ni ne primjećujemo.

upute čitatelju

[psi] nije obična knjiga. Iza njezine naizgled jednostavnosti skriva se našem umu neshvatljivo zamršen, promišljen ustroj. Bez obzira na to kakav je vaš karakter, knjiga će preuzeti nadzor nad vama i povesti vas u svijet o kojem dosad niste znali gotovo ništa.
A da bi se to moglo dogoditi, potrebno je uvažavati nekoliko pravila.

Najprimjerenije je čitanje koje se odvija kroz četrnaest uzastopnih dana.

Mjesta koja je potrebno prespavati označena su likom Erosa. Čitanje dvanaestog svijeta moguće je povezati sa zaključkom.

Sve od početka jednostavnija se površinska priča prepleće s dubljim značenjem. A to može zahtjevnijeg čitatelja i navesti na to da dobije osjećaj da nije sve razumio te da knjiga daje više nego što se čini na prvi pogled. Ali čitanje pojedinačnih dijelova nipošto ne smijemo za vrijeme čitanja knjige ponavljati jer bi se zbog toga mogla izgubiti crvena nit. Knjigu je potrebno čitati redom od početka do kraja. A onaj tko će se odlučiti za ponovno čitanje iznenađeno će otkriti da čita drugu knjigu. No, ni manje zahtjevan čitatelj neće biti zakinut jer [psi] je stvorena na taj način da iz nje svatko može prihvatiti sve što je potrebno.

Dio koji opisuje tri razuma, te je označen malo većim slovima, može vam neprestano biti na pomoći tijekom čitanja.

[psi] u brojkama

14 cm – širina knjige
21 cm – visina knjige
49 mm – debljina knjige
7 cm – veličina Erosa
77 € – cijena
777 – broj stranica
7777 – broj primjeraka prvoga izdanja
12 – broj svjetova
14 – broj poglavlja
7 – broj dokaza Života
770 – broj tajni
7 – broj država u kojima je knjiga bila pisana
7 – broj mjeseci potrebnih za dorađivanje teksta
7 – broj tjedana potrebnih za tisak


 

[psi]

   

CIJENA: 590,00 HRK

Više o knjizi možete pročitati na www.knjigapsi.hr