O Istri

U Europi, na Mediteranu podno velikog plavog neba …

Ono što Istru čini jedinstvenom na Mediteranu njeni su živopisni krajolici i plavetnilo jadranskog mora. To su njene regije oslikane zlatnom bojom sunca, to su „stotine“ otoka razbacanih poput bisera na vodi, maestral što s sobom nosi cvrčkov pjev u smiraj dana, u suton.

… Istra – terra magica

Na zapadu Hrvatske skriva se otmjena riznica beskrajne prirodne ljepote i bogate kulturne baštine - Istra. Srednjovjekovni gradići smješteni na vrhovima zelenih brežuljaka, iz daljine jedva čujan zvuk crkvenog zvona, hiža s baladuron, čokot loze i stoljetna maslina, miris valova, mala luka i u njoj usidrene već trošne barke, jedan ribar što plete mrižu … svjedoci su to prošlih vremena što vješto prkose zaboravu i Istru čine gotovo nestvarnom.


Obavijena velom tajne, plava i zelena

Neke će tajne zauvijek ostati sakrivene u njegovim dubinama, neke će ipak nesebično podijeliti s vama, pokazati vam sve svoje boje, od najsvjetlije do najtamnije plave, odvest će vas u posjet usamljenim svjetionicima, pokazati vam male uvale, ali i velike luke.

Odvest će vas u posjet Umagu i Novigradu, pokazati vam vrijedan spomenik bizantske kulture – Eufrazijevu baziliku u Poreču. I na kraju, natjerat će vas da se zaljubite u Rovinj.

Otkrit će vam jedan od najljepših arhipelaga na Mediteranu – Nacionalni Park Brijuni, a potom Pulu, tritisuće godina stari grad. Ispričat će vam priču o rimskim carstvu i taštom rimskom caru Vespazijanu koji je, očaran ljepotom robinje Antonije Cenide, dao sagraditi amfiteatar, svijetu poznat pod nazivom "Pulska Arena"

Osebujan je istarski poluotok i takav je od davnina. Nasljeđa bogate povijesti svjedoče da su ovo kopno i more ljubili i rimski i bizantski carevi, i mletački duždi i ini, a za sobom ostavili hvalevrijedno znamenje. 

 

Duž plave istarske obale, rajski prizori nižu se jedan za drugim, u raskoši prirodne ljepote rađaju se, bijeli poput bisera, morski grebeni i nad njima, naziru se obrisi vinograda i maslinika, silueta zelene Istre.

U njedrima Istre, svoje tajne skrivaju i gradovi i sela, i šume i rijeke, i vinogradi i maslenici … i legende kao da su još uvijek žive ...

Nesvagdašnja ljepota djelo je prirode, njena ruka stvorila je jednu planinu, Učku, koja je pod svoje skute skrila pitoreskna sela i najmanji grad na svijetu – Hum, jednu rijeku, koja izvire baš na tom mjestu i ulijeva se u Jadransko more i jednu „neobičnu“ šumu, u kojoj je nekoć živio div po imenu Veli Jože. Motovunska šuma u dolini rijeke Mirne i nad njom Motovun, srednjovjekovna utvrda na vrhu strmog brežuljka, zasigurno je jedna od najljepših istarskih razglednica.

Unutrašnjost Istre skriva nebrojeno mnoštvo živopisnih motiva: uske uličice zbijene unutar vijenca obrambenih zidina, kule i gradske dveri; usamljene zvonike; i gotičke i renesansne i barokne crkvice oslikane freskama, koje ćete otkriti zavirite li u starogradske jezgre slikovitih gradića poput Grožnjana, Oprtlja, Završja. Unutrašnjost Istre skriva i nebrojeno mnoštvo razigranih reljefnih oblika, od strmih litica i ponora ovjekovječenih legendama (legena o stijeni Sv. Stjepana, legenda o nastanku Pazinske jame) do podzemnih kraljevstva, jama i špilja.

Lutajući zelenom Istrom upoznat ćete njene najljepše eksponate, čar netaknute prirode i impresivne pejzaže što ih je obojala ljudska ruka: izorane brazde jarko crvene zemlje, kažune i beskraj suhozida; susrest ćete istarskog seljaka koji na ispašu goni ovce, a u zraku miris pokošenog sijena, cvrkut ptica ... pregršt raznolikosti, bogatstva i ljepote koje čekaju da ih istražite … pregršt uzbuđenja što ih donosi odmor u Istri!

Bogata okusima

Zemlja užitaka, koja će vas očarati ne samo bogatstvom prirodnih, kulturnih i povijesnih znamenitosti već i bogatstvom okusa … od proljetnih gorkastih okusa šparoga i ostalog samoniklog bilja, do ljetnih profinjenih okusa riba, školjaka i drugih blagodati mora. U bojama jeseni, svojim koloritom osvojit će vas, jedna posebna gljiva, istarski tartuf i vino oporog terana - dva intenziteta koji se idilično sljubljuju s mesom boškarina, autohtonog istarskog goveda.

Istarska kuhinja okus je stoljetne tradicije jednog malog naroda i njegove velike ljubavi spram djedovine, ponos je istarskog težaka kojeg karakterizira skromnost i suživot s prirodom.

„Istri je vino nerazjašnjiva nadnaravna svetost, potreba i ljubav, kultura življenja, jelo i piće, molitva i kletva. Istranin je lozi kultno privržen.“ (www.istria-gourmet.com)

Vinska karta Istre, bogata je i raznolika. Od tajanstvenih aroma crnih vina (merlot, muškat crveni, crni pinot, cabernet sauvignon), posebno plemenite su drevne „istarske sorte“: hrvatica, borgonja i refošk. Laureat je, nedvojbeno, bijela sorta istarske malvazije. Rapsodiju voćnih nota skladaju bijela vina (pinot bijeli, pinot sivi, chardonnay i sauvignon), a posebice muškat momjanski (muškat istarski) – okusa mekanog i zavodljivog, harmoničnog i trajnog.

U susret gurmanskim doživljajima za pamćenje, odvest će vas vinske ceste i ceste maslinova ulja s ucrtanim konobama istarskih vinogradara i maslinara, a na tom putu, krivudavih cesta, Istra će vam nesebično otkrivati svoju ljepotu. Stoga ne čekajte … i dobro nam došli!