City One

Suvremen način života nameće današnje trendove u uređenju interijera: kreiranje intimnih, privatnih oaza unutar doma s naglaskom na jednostavnost i funkcionalnost. Svrha je stvoriti prostor dobrih vibracija kao odgovor na žustrinu emotivnih zahtjeva vanjskog svijeta, a to će omogućiti „prazan prostor“, prostor koji diše, ne opterećuje ni bojom ni namještajem.

U literaturi postoje brojni savjeti kako dizajnirati interijer, od „pet malih trikova“ kojima ćete stvoriti jedan savršen prostor do „deset velikih koraka“ za uređenje vlastitog doma iz snova. Mi mi vam donosimo jedan primjer iz prakse. Naš prvijenac kojega s ponosom potpisujemo!

My inspiration!

PROSTOR DOBRIH VIBRACIJA

DNEVNI BORAVAK, BLAGOVAONA, KUHINJA

Dnevni boravak je, bez dvojbi, najvažniji dio stana. Njegova funkcija obično je dvojaka: aktivno odmaranje uz časopis ili televiziju ili pak aktivno druženje uz razgovor i šalicu čaja. Dakle, udobnost uvijek mora biti na prvom mjestu.

Minimalistička elegancija i zen kojima težimo, sugerirali su odabir kožne garniture jednostavnih linija i profinjenog dizajna, u nijansi nježnog cvijeta magnolije, okruglog stolića s pretincem za odlaganje te komode na kojoj je smještena televizija.

Prostor je obogaćen tepihom od kravlje kože s ciljem da se stvori kontrapunkt. Otmjen, u crnoj boji, predstavlja jedan snažan vizualni detalj spram jednobojne „betonske“ podloge i unosi dašak glamura u prostor.

DNEVNI BORAVAK, BLAGOVAONA, KUHINJA 

Naš sljedeći zadatak bio je osmisliti prostor za blagovanje koji će uspješno komunicirati s dnevnim boravkom i kuhinjom, stopiti se s postojećim teksturama, ali ne i nijemo se pokoriti u istim tonovima već nametnuti i svoj karakter i svoju ulogu. Vođeni tom mišlju, po mjeri je izrađen masivan stol od hrastova drva, dizajniran pažnjom da se ne naruši harmonija u prostoru.

Njegova impozantna pojava „minimalizirana“ je njegovim pozicioniranjem tako da je jednom stranom oslonjen na zid, a njegova je statičnost reducirana dinamičnim oblikom nogu kao i mogućnošću da sami definirate njihov položaj.

U našoj igri produkt dizajnera u suradnji s jednim slovenskim proizvođačem namještaja kreirali smo ugodno mjesto okupljanja, a općepoznato je, u dobrom društvu, „tempus fugit“. Stoga, veoma važan bio je i odabir samih stolica, uz kriterij da su ergonomski oblikovane i da pružaju osjećaju udobnosti. Četiri dizajnerske stolice bračnog para Eames, nisu se slučajno našle u našoj blagovaonici.

 

DNEVNI BORAVAK, BLAGOVAONA, KUHINJA 

Dnevni boravak i blagovaonica akcent stavljaju na udobnost i komfor, dok je prilikom uređenja kuhinje naša osnovna zadaća bila osmisliti optimalan raspored elemenata tako zvan „radni trokut“ te dizajnirati prostor koji savršeno funkcionira i koji je vizualno dojmljiv.

Obzirom da je kuhinja smještena u niši i na distanci od izvora prirodne svijetlosti, odlučili smo bijelu boju njenih ploha osvježiti pastelno žutom bojom, bojom sunca i optimizma. Ugradnjom stakla, u kuhinju smo unijeli novi materijal u novoj boji i otjerali smo monotoniju.

Funkcionalnost kao imperativ, odredila je raspored kuhinjskih elemenata i aparata koji su uredno pospremljeni unutar ormarica, a radna površina ostala je čista. Kuhinjski uređaji su grupirani. S jedne strane su hladnjak, pećnica, ploča za kuhanje i napa koja je zahtijevala uvođenje visećih kuhinjskih elemenata. S druge strane smješteni su perilica rublja, kuhinjsko korito od silgranita te perilica posuđa, a iznad se našao „oslobođeni zid“. Tendencija je bila osloboditi dio prostora i ostaviti mogućnost da mali kreativac u vama stvori svoj inspirativni kutak…jer kuhanje je inspiracija!

TRI OAZE

SPAVAĆA SOBA, KUPAONA, LOGGIA

Spavaća soba je naš najintimniji prostor i mjesto gdje započinje naš novi dan. Planiramo li dan započeti s osmijehom nužno je osigurati udoban ambijent i ugodnu atmosferu. Uz to, važno je udovoljiti i funkcionalnim i estetskim zahtjevima.

Naš izazov bila je mala spavaća soba.
Sadržaj ovog prostora, stoga, uključuje samo osnovni namještaj: bračni krevet i garderobni ormar i jedan impresivan detalj, ženski akt veoma živog kolorita!

Optimalno rješenje nametnulo se samo po sebi: ugradbeni ormar od zida do zida i od poda do stropa, a obzirom da naš ormar svojom visinom i širinom zauzima veliku površinu, njegovu smo prisutnost htjeli učiniti veoma diskretnom. Ono najvažnije: osigurano je dovoljno mjesta za odjevne predmete!
Fronte su jednobojne i jednostavne, bez ornamenata, a sam tim i garderobni ormar postaje neutralan u prostoru.

Krevet, posebice njegova forma i dizajn stavljeni su u fokus kako bi se stvorio estetski vrijedan prostor. Ipak, odabrali smo nenametljiv, dovoljno komforan bračni krevet, u tkanini od prirodnog materijala. Na taj način osigurali smo prostor koji nas svojim izgledom umiruje … jer, nedvojbeno je, spavaća soba treba biti dizajnirana za miran san!

SPAVAĆA SOBA, KUPAONA, LOGGIA

Već na samom početku, kupaonici je oduzeta mogućnost da postane „vešeraj“, a zidovi su ovog puta obojani u raskoš tisuća i tisuća sitnih točkica srebrnoga sjaja. Prostor odiše gracioznošću i stvara poseban ugođaj – čaroban svijet za naša osjetila.

I ovom prostoru, linija ostaje jednostavna i ravna, a površina čista i glatka. Odabirom kupaonskog bloka u materijalu koji naveliko podsjeća na kamen te zaključavanjem i neophodnih i suvišnih stvari i stvarčica u ormar, u prostor je utkana harmonija, a velika površina ogledala još će jednom naglasiti šarm kupaonice.

Na kraju napornog radnog tjedna razmazite se i uronite u pjenušavu kadu … u nedostatku vremena, uz pomoć staklene pregrade stvoreno je mjesto gdje će i kupanje i tuširanje biti podjednaka okrepa.

Naša kupaonica dokaz je da, i uz masažni tuš i neusporedivo, uz aromatičnu kupku, pokoju mirisnu svijeću i igru njenog treperavog plamena, može nastati spa ugođaj.

SPAVAĆA SOBA, KUPAONA, LOGGIA

Jednostavno, bio bi grijeh ne iskoristiti potencijal ovoga prostora, jutarnja kava na svježem zraku, popodnevno lješkarenje i zalazak sunca … i to je tek dio luksuza kojim će vam očarati balkon na zapadu.

Zamišljen kao „utočište“ gdje ćemo se skriti, pobjeći od svakodnevice i mjesto gdje se rađa jedan posve nov osjećaj – lounge feeling – naš balkon ocrtava raskoš čitavog mnoštva razigranih jastuka, opet u mirnom bež tonu. Uz prisustvo jednog diskretnog, srebrnog svijećnjaka s svijećom, dvije bijele teglice Kalanchoe (biljke s Madagaskara), i ničega više, djeluje opušteno, ležerno …

U skladu s interijerom i naš je eksterijer „minimalistički“, ali maksimalno iskorišten. Dizajniran za užitak.